чаї з диких трав ОРИГІНАЛЬНІ ПОДАРУНКОВІ НАБОРИ З ЧАЄМ. НАТУРАЛЬНІ АВТОРСЬКІ ДУХМЯНІ ЧАЇ З ДИКИХ ТРАВ. 🍵

ДБАЙЛИВО ЗІБРАНО ДЛЯ ВАС В ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ КУТОЧКАХ УКРАЇНИ


Резработка сайтов, веб-дизайн    

главная

 

недвижимость

 

работа

 

финансы

 

туризм

 

авто

   

афиша

 

ваш дом

 

рестораны

 

магазины

 
 
 
Поиск по сайту:   
 
 

  Новости на сайте

 

  Полезные ссылки

 

  Справочники

 

  Черкасские новости

 

 

  Черкасские новости

 

АМКУ: «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» ТА РЕГІОНАЛЬНІ ГАЗОПОСТАЧАЛЬНИКИ МАЮТЬ НАДАВАТИ ПОВНУ І ТОЧНУ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПРИРОДНІЙ ГАЗ ЗА АКЦІЙНИЙ ЦІНОЮ

АМКУ: «НАФТОГАЗ УКРАЇНИ» ТА РЕГІОНАЛЬНІ ГАЗОПОСТАЧАЛЬНИКИ МАЮТЬ НАДАВАТИ ПОВНУ І ТОЧНУ ІНФОРМАЦІЮ ПРО ПРИРОДНІЙ ГАЗ ЗА АКЦІЙНИЙ ЦІНОЮ, - повідомляється на сайті АМКУ

 ІСТОРІЯ ПИТАННЯ

 Три тижні тому «Нафтогаз України» розповів побутовим споживачам про можливість зекономити на опаленні взимку – скористатися продуктом «Газовий запас» в рамках акції «Твоя Eнергонезалежність».

 Умови такі: споживач може придбати до 25 тис м3 газу у вересні за низькою літньою ціною і використати його протягом опалювального сезону.

Це потребує деяких зусиль – звернутися до газзбуту, підписати додаткову угоду, внести передоплату. Очікувана вигода – користуватися дешевим газом під час опалювального сезону, сплачуючи лише вартість його транспортування/розподілу. Пропозиція діє до 25 вересня.

 КОНКУРЕНЦІЯ

 З одного боку, такий крок «Нафтогазу» свідчить про зростання конкуренції між постачальниками на ринку природного газу і є дійсно прогресивним кроком на шляху розвитку ринкових відносин у сфері природного газу.

 Разом з тим, конкуренція дає свій позитивний ефект, в тому числі у вигляді зниження ціни, лише коли є добросовісною.

 Тобто, коли споживач робить свій вибір на користь того чи іншого постачальника на підставі повної та точної інформації про ціни та умови придбання продукту.

 ЩО ВИЯВИВ АМКУ

 За результатами проведеного Антимонопольним комітетом аналізу встановлено, що інформація, розміщена на сайті газопостачальної компанії «Нафтогаз України» щодо продукту «Газовий запас» в рамках акції «Твоя енергонезалежність»,не містить повних та точних умов Додаткової угоди, яку має підписати споживач.

А відповідно до цієї угоди:

 - споживач, сплачуючи постачальникові кошти з розрахунку замовлених обсягів природного газу за ціною, визначеною в цій угоді, набуває право отримати ці обсяги в період з 1 жовтня 2019 до 31 березня 2020 року виключно у випадку, якщо діючі на момент постачання ціни будуть вищими, ніж ціна, за якою було здійснено передоплату;

 - у разі, якщо протягом того ж періоду ціна на природний газ буде нижчою за ціну, за якою було здійснено передоплату, побутовому споживачу необхідно буде додатково оплатити вартість спожитого природного газу, незважаючи на наявність передплаченого об’єму природного газу.

 Пояснимо. Якщо ціна на газ взимку буде нижчою, ніж оплачена за акцією у вересні, то доведеться оплатити новий об’єм газу за новою, хай і нижчою, ціною. А за вже придбаний кошти не повернуться – просто цей об’єм «чекатиме», поки ціна знову підвищиться.

А якщо ціна так і залишатиметься нижчою, то перерахунок буде можливий лише після 1 квітня.

І це не просто теорія: діюча ціна на природний газу для населення у серпні 2019 року складала 4770 грн за 1 000 м3 і була на 226 грн нижчою за ціну по акції «Твоя енергонезалежність».

 Висновок: споживач, не маючи повної та точної інформації, може бути введений в оману.

 Також зазначимо, що Національна комісія, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, не затверджувала Додаткову угоду до цього договору та викладені в ній умови.

 РЕКОМЕНДАЦІЇ АМКУ

 Враховуючи викладене, Антимонопольний комітет рекомендує газопостачальній компанії «Нафтогаз України» та регіональним газопостачальним компаніям при здійсненні комунікації щодо акції «Газовий запас» припинити поширеннянеповної та неточної інформації, оскільки це містить ознаки порушення Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції».

 Одночасно Комітет звернувся до НКРЕКП з пропозицією вжити заходів щодо забезпечення контролю за дотриманням газопостачальними компаніями ліцензійних умов.

 Враховуючи загрозу виникнення кризових ситуацій з постачанням природного газу побутовим споживачам в період опалювального сезону, Антимонопольний комітет надіслав надані «Нафтогазу» рекомендації також в Міністерство енергетики та захисту довкілля України, Кабінет Міністрів України та Офіс Президента України.

 

  Наш опрос

 

 

 

  Полезные ссылки

 

 

 

  Праздники

 

 

 

  Телеканалы