чаї з диких трав ОРИГІНАЛЬНІ ПОДАРУНКОВІ НАБОРИ З ЧАЄМ. НАТУРАЛЬНІ АВТОРСЬКІ ДУХМЯНІ ЧАЇ З ДИКИХ ТРАВ. 🍵

ДБАЙЛИВО ЗІБРАНО ДЛЯ ВАС В ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ КУТОЧКАХ УКРАЇНИ


Резработка сайтов, веб-дизайн    

главная

 

недвижимость

 

работа

 

финансы

 

туризм

 

авто

   

афиша

 

ваш дом

 

рестораны

 

магазины

 
 
 
Поиск по сайту:   
 
 

  Новости на сайте

 

  Полезные ссылки

 

  Справочники

 

  Черкасские новости

 

 

  Черкасские новости

 

Битва за абітурієнтів

Битва за абітурієнтівЦьогорічна вступна кампанія стала випробуванням на виживання для черкаських вузів

Тетяна Мартинова
050-447-52-11
Vch14@yandex.ru

Цей рік став по-справжньому кризовим для навчальних закладів області. Через освітню реформу 2000 року, яка передбачала перехід українських шкіл на дванадцятирічну систему, зі шкіл обласного центру цього- річ випустилося 499 одинадцятикласників, тоді як минулого року їх було – 2274. Усього на Черкащині випустилося на 4 тис. 330 дітей менше, ніж торік. У розпал вступної кампанії між черкаськими вузами розгорілася справжня боротьба за абітурієнтів.

– Цього року до нас прийшло багато випускників попередніх років. Є діти, які не всту-пили до нас минулого року, абітурієнти, які закінчили школу 2000—2001 року. Документи подала навіть молода мама двох дітей, – розповідає член приймальної комісії, доцент кафедри дизайну Черкаського державного технологічного університету Оксана Лагода. – Думаю, серед абітурієнтів так багато випускників попередніх років, бо усі вони сподіваються, що цього року вступити буде легше.
Кількість місць на державне замовлення у вищих навчальних закладах також зменшилася. Неважко передбачити, що через дефіцит абітурієнтів наші вузи наберуть слабших за рівнем знань студентів. Технікуми, коледжі та училища області ризикують узагалі залишитися без роботи, адже ті діти, які раніше пішли б навчатися до них, цього року мають можливість вступити до вузів. У зв'язку зі зменшенням держзамовлення, навчальні заклади будуть вимушені провести скорочення своїх педколективів.
– Цього року ми отримали державне замовлення на 310 місць денної та 114 місць заочної форми навчання. Минулого року у нас було 520 місць на денному та 168 на заочному навчанні, – ділиться ректор Черкаського державного технологічного університету Юрій Лега. – Скорочення кількості студентів потягне за собою і скорочення викладацького складу, адже на одного викладача має припадати 12-13 студентів. При скороченні викладачів ми маємо переглянути і кількість обслуговувального персоналу, лаборантів, майстрів і так далі.
Цьогорічна вступна кампанія стала справжнім випробуванням на виживання для черкаських вищих навчальних закладів.
– Цей рік покаже реальний рівень наших вузів. Ми виявимо, хто не може конкурувати на ринку, – коментує вступну кампанію ректор Східноєвропейського університету економіки і менеджменту Наталя Казарінова.
Вузи області зобов'язані виконати державне замовлення, бо кількість місць на нього визначалася за пропозиціями самих вузів. Аби заповнити ці місця, навчальні заклади будуть вимушені брати слабших дітей. І ті випускники шкіл, які ще минулого року за рівнем своїх знань та результатами зовнішнього незалежного оцінювання були вимушені піти на навчання до технікумів чи коледжів, цьогоріч займуть місця в університетах та академіях області.
– Професійно-технічні заклади нашої області дуже слабо виконують державне замовлення, – пояснює завідувачка сектора вищої освіти головного управління освіти і науки Черкаської ОДА Ольга Фурман. – Однак у нас жоден випускник загальноосвітніх шкіл не залишається без місця навчання. Є можливість у сім'ї, немає, але останні копійки віддають за освіту.
Через п'ять-шість років, коли сьогоднішні абітурієнти закінчать вузи, ринок праці області поповниться новою армією дипломованих, але нікому не потрібних фахівців із вищою освітою. Тим часом місцеві газети та центри зайнятості будуть переповнені заявками й оголошеннями, через які роботодавці шукатимуть спеціалістів робітничих професій.
У цій одвічній проблемі винні ми самі, адже воліємо мати “корочку” про вищу освіту будь-якою ціною. І питання не у вартості п'ятирічного навчання, а у тому, що новоспечений спеціаліст не спроможний відробити заплачених батьками за його освіту грошей, бо не може влаштуватися на роботу.

ФАКТ

Як змінювалася кількість студентів у вищих навчаль-них закладах області, яких на Черкащині 29:
2000—2001 н. р. – 37,5 тис. студентів (зі шкіл випустило-ся 15 тис. учнів);
2010—2011 н. р. – 53,6 тис. студентів (випускників шкіл – 65 тис.).


http://vechirka.ck.ua/

 

  Наш опрос

 

 

 

  Полезные ссылки

 

 

 

  Праздники

 

 

 

  Телеканалы