чаї з диких трав ОРИГІНАЛЬНІ ПОДАРУНКОВІ НАБОРИ З ЧАЄМ. НАТУРАЛЬНІ АВТОРСЬКІ ДУХМЯНІ ЧАЇ З ДИКИХ ТРАВ. 🍵

ДБАЙЛИВО ЗІБРАНО ДЛЯ ВАС В ЕКОЛОГІЧНО ЧИСТИХ КУТОЧКАХ УКРАЇНИ


Резработка сайтов, веб-дизайн    

главная

 

недвижимость

 

работа

 

финансы

 

туризм

 

авто

   

афиша

 

ваш дом

 

рестораны

 

магазины

 
 
 
Поиск по сайту:   
 
 

  Новости на сайте

 

  Полезные ссылки

 

  Справочники

 

  Черкасские новости

 

 

  Черкасские новости

 

Могилу Тараса Шевченка реконструюють

Могилу Тараса Шевченка реконструюютьРеконструкція могили Кобзаря на Тарасовій горі в Каневі триває з 7 липня. До відкриття ветолітного майданчика в Пекарях могилу Кобзаря підлатають, підчистять та підсвітлять.

Проектом, над яким з 2004 року працював Український державний науково-дослідний та проектний інститут "УкрНДІпроектреставрація", передбачено "виконати перекладку гранітних сходів та парапетів; здійснити заміну пошкоджених блоків сходів, п’єдесталу та парапетів, влаштувати гідроізоляцію, замінити та перекласти мощення майданчиків; очистити непошкоджені блоки сходів п’єдесталу, парапетів та плити мощення, обдернувати могилу та курган; виконати розчищення пам’ятника з бронзи та захисне покриття; влаштувати полив газонів; облаштувати освітлення могили та пам’ятника" тощо. Окрім того, буде проведено археологічні дослідження (методом шурфування), аби з’ясувати стан могильного склепу.

Роботи виконує київське ТОВ "Рембудреставрація". Замовником є Головне управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації. Реставрацію пам’ятника планується завершити до 24 серпня.

Нині загальна довжина могильного кургану становить 30,5 м; ширина – 25,5 м; висота – 4,03 м. Саме такою могила стала після встановлення сучасного пам’ятника у 1939 році. Свого часу дослідницькі та реставраційні роботи на могилі Великого Кобзаря проходили у післявоєнні роки, у ювілейному 1964 році, у 1979–1882, 1992–1993 роках та у 1998 році.

Одним з питань, яке широко обговорювалося громадськістю з часу здобуття Україною незалежності, було питання повернення на могилу Тараса Шевченка чавунного пам’ятника-хреста, який стояв на могилі Шевченка з 1884 по 1923 роки, замість сучасного пам’ятника. Позиція Шевченківського національного заповідника від самого початку залишалась незмінною – не порушуючи цілісності образу нинішнього пам’ятника, одночасно подати графічне чи рельєфне зображення хреста на епітафії, могильній плиті або постаменті сучасного пам’ятника. Враховуючи всі думки, пропозиції та рекомендації, архітектори запропонували розмістити барельєфне зображення хреста (лиття) на бронзовій епітафії зі словами Тараса Шевченка:

Свою Україну любіть,

Любіть її... Во время люте,

В остатню тяжкую минуту

За неї Господа моліть.
Підготував: Віта ДЗИМА
Джерело: "Прес-Центр"

 

  Наш опрос

 

 

 

  Полезные ссылки

 

 

 

  Праздники

 

 

 

  Телеканалы